Stekerbare installaties bieden meerwaarde in farmaceutisch centrum AVL

Gepubliceerd op 6 oktober 2020Leestijd: 2 minuten

Tekst Lieke van Zuilekom | Beeld Isolectra

Op 24 februari is de bouw van een nieuw farmaceutisch centrum opgeleverd aan het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) en Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam. De nieuwbouw heeft een ruim vloeroppervlakte en is opgedeeld in diverse functies. Op de begane grond zijn het goederenontvangstcentrum en de algemene ruimtes ingericht; de 1e verdieping biedt onderdak aan een nieuwe Main Equipment Room (MER) en op de 2e t/m 4e verdieping is de productieapotheek voorzien. Verdieping 5 betreft een techniekverdieping en op de bovenste verdieping komen kantoren. Installateur Breman Utiliteit Zwolle leverde en installeerde alle medische gassen voor de nieuwbouw, evenals de werktuigkundige, elektrotechnische, regeltechnische, cleanroomtechnische en VHP-installaties. Waar mogelijk werd gekozen voor stekerbare installatieconcepten.

“Het aantal professionele vakmensen op de bouw wordt steeds schaarser, waardoor met minder mensen enorm veel werk moet worden verzet”, vertelt Yannick Boertje, Accountmanager bij Isolectra. “Stekerbaar installeren biedt hiervoor een oplossing, waarbij een hoge installatiekwaliteit, een eenvoudige installatie, een korte montagetijd en minimale faalkosten perfect hand-in-hand gaan.” Ook in het farmaceutisch centrum was men op zoek naar een snelle, efficiënte en effectieve installatie-oplossing, bevestigt Michael Verkerk, Kostendeskundige/Engineer bij Breman Utiliteit Zwolle. “Omdat we al jarenlang een zeer prettige samenwerking hebben met Isolectra, kozen we vanzelfsprekend voor de stekerbare

producten van deze leverancier. Inmiddels zijn de stekerbare producten van Isolectra zelfs onze standaard geworden. We zijn goed bekend met de installatiewijze en -mogelijkheden. Bovendien liggen diverse producten bij ons op voorraad, waardoor we nog sneller en efficiënter kunnen werken.”

dsc03197bijgesneden.jpg

Stekerbare verlichtingsinstallaties

In het farmaceutisch centrum zijn onder andere de verlichtingsinstallaties stekerbaar uitgevoerd. “Op basis van de beschikbare installatietekeningen en in goed partnerschap hebben de werkvoorbereiders van Breman Utiliteit Zwolle en de consultants van Isolectra de best passende producten voor dit project geselecteerd”, aldus Boertje. “Vervolgens hebben wij de stekerbare installatieontwerpen gemaakt en besproken. Gekozen is voor de Wieland GST18-i5® kabels en -connectoren, die plug-and-play tussen de stroompunten en Maas & Hagoort verlichtingsarmaturen zijn aangesloten.” Verkerk: “Doordat de verlichtingsarmaturen eenvoudig doorgekoppeld konden worden, waren minder stopcontacten boven de plafonds nodig. Bovendien was het leggen van buisleidingen, trekken van draden en monteren en aflassen van lasdozen niet aan de orde, met een hoger installatietempo als resultaat. Om de logistieke performance te bevorderen, zijn op advies van Isolectra geen gekleurde maar duidelijk gecodeerde kabels toegepast. Daarnaast zijn de aansluitsnoeren en -connectoren voor de bewegingssensoren plug-and-play aangepast.”

Alle Wieland GST18-i5® kabels bevatten vijf aders, vertelt Boertje: drie voor de voeding en twee voor de DALI-verlichtingssturing. In totaal zijn meer dan 1.000 GST18-i5®-installaties boven de plafonds aangebracht. Daarnaast heeft Isolectra Wieland GST13-i3® kabels en -connectoren geleverd voor de wandcontactdozen in de wandgoten. Alle stekerbare installaties zijn geleverd via groothandel Technische Unie.

Lees hier meer over het project stekerbare installaties flinke meerwaarde bieden in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Onze kennispartners