100% stekerbaar installeren voor scholenbouw in opkomst

Gepubliceerd op 13 juli 2021Leestijd: 4 minuten

Tekst Tjerk van Duinen | Beeld Isolectra, ROC Midden Nederland/Schoots Architecten

htc3_gjv.jpg
Horeca & Toerisme College ROC Midden Nederland, Nieuwegein

Komend schooljaar gaat het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland verder in een (ver)nieuw(d) schoolgebouw. Aan de Newtonbaan 12 in Nieuwegein is het bestaande U-vormige gebouw volledig gerenoveerd. Aan de voorzijde is deels over de bestaande vleugels heen een nieuw, uitnodigend gedeelte van staal en glas opgetrokken met een geknikte dakvorm. Hierin komen de centrale entree, een ontmoetingsruimte en een restaurant. In het bestaande gedeelte bevinden zich de ongeveer dertig leslokalen en moderne praktijkvoorzieningen waarin studenten kennis en ervaring kunnen opdoen. Denk aan drie keukens, een leerrestaurant, een International Office, een koffiebar en zelfs een foodtruck. Goede isolatie, moderne installaties en zonnepanelen maken het nieuwe gebouw zeer duurzaam. Het project wordt uitgevoerd door Schoonderbeek Bouw, naar een ontwerp van Schoots Architecten.

bijgesneden005f75f9-e5e8-41db-8f75-f464955f307c.jpgbijgesnedena38f5514-8e7b-4a1e-8a99-2ed836d67056.jpg
Stekerbare systemen in de afbouwfase

De gebouwinstallaties (W en E) zijn verzorgd door Building Services Amersfoort. Werkvoorbereider en tekenaar Wesley Ebbelaar was intensief betrokken bij het ontwerp van de elektrotechnische installaties. “Die zijn hier aardig compleet. Vanaf de nieuw aangelegde trafo hebben we de elektra volledig opgepakt, te beginnen met de schakelkasten en verdeelinrichtingen. Van daaruit zijn de krachtinstallatie, verlichting en infrastructuur voor het brandmeldsysteem, dataverkeer, toegangscontrole en ontruiming aangelegd.”

Twee delen

Het project is voor de elektrotechnische installaties in twee delen te knippen, elk met hun eigen aanpak. Ebbelaar: “De nieuwbouw heeft voor het grootste gedeelte geen verlaagde plafonds of holle wanden. Leidingen en dozen zijn dus opbouw en aansluiten gebeurt in de armaturen. Het renovatiegedeelte, dat volledig gestript werd, is wel grotendeels afgebouwd met systeemwanden en -plafonds. Dat was voor ons aanleiding om te kijken of we de kracht- en lichtinstallatie honderd procent stekerbaar konden oplossen, dus inclusief de wandcontactdozen. Dat laatste hebben wij nog niet eerder gedaan, maar is in de markt in opmars. Ik zie deze school als een pilot.”

Bekabelingsschema’s

Voor deze ‘pilot’ nam de installateur contact op met Isolectra, dat gespecialiseerd is in stekerbaar installeren, gebouwautomatisering en KNX-besturing. Yannick Boertje, accountmanager building solutions, heeft daartoe met groothandel Technische Unie de tekeningen van Building Services bekeken. “Op basis daarvan is een offerte gemaakt met bekabelingsschema’s inclusief aanwezigheidsdetectie voor alle volledig stekerbare ruimten. Dit betreffen de dertig leslokalen, meeste gangen, toiletten en enkele kantoren op de begane grond en eerste verdieping. De offerte, samen met voordelen zoals een korte installatietijd, lagere kosten en een hoge flexibiliteit in de beheerfase, waren reden voor een positieve reactie.”

Daarna was het een kwestie van overleggen met Building Services en Isolectra. Boertje: “In het schoolgebouw gebruiken we overal de kabels en connectoren van Wieland. Dit systeem is failsafe; er kan niets misgaan. Overal zijn standaard kabellengtes van 2 of 3 meter toegepast, en een enkele van 10 meter. Daardoor blijven nergens kluwen kabels over.”

htc1_gjv.jpg
Een nieuw gezicht aan de Newtonbaan

Uitwerking

Aan Building Services de taak om het aan te leggen. Ebbelaar: “Bij elk lokaal pakken we vanuit een verdeeldoos een netvoedingskabel op, sluiten daar een Wieland GST18® stekker op aan en stekeren van daaruit met het Wieland GST18® systeem door naar de wandcontactdozen, armaturen en sensoren. De Wieland stekerbare wandcontactdozen zijn

voorzien van Gira schakelmateriaal, stekerbare B.E.G sensoren van Isolectra en armaturen van Opple. In de lokalen zijn 60 bij 60 LED-tegels in de plafonds verwerkt, in de gangen en toiletten is gekozen voor LED downlighters. Een aantal lokalen heeft twee verlichtingsgroepen – aan de digiboardzijde en aan de raamzijde; vier lokalen zijn uitgevoerd met daglichtsensoren en -regeling en de kleine vertrekken hebben bewegingsdetectie.”

Evalueren

Op de vraag of Building Services het volledig stekerbaar bekabelen gaat opnemen in het vaste repertoire, is Ebbeling positief. “De geluiden die ik van de monteurs op de bouwplaats opvang zijn duidelijk. Die vinden het perfect werken. In de markt zie je steeds meer dat deze typische oplossing wordt opgepakt voor scholen. Als de ROC in Nieuwegein klaar is, gaan we evalueren met Isolectra.”

Lees hier meer  Horeca & Toerisme College ROC Midden Nederland voorzien van 100% stekerbare installaties.

 

Onze kennispartners