Van der Valk krijgt stekerbare verlichtingsinstallaties

Gepubliceerd op 9 februari 2021Leestijd: 2 minuten

Tekst Lieke van Zuilekom | Beeld Techval en Isolectra

van der valk nuland.png

Techval en Isolectra zijn vertrouwde partners in stekerbaar installeren. De afgelopen jaren hebben de bedrijven diverse stekerbare (hotel)projecten uitgevoerd en opgeleverd, zoals Van der Valk Hotel Amsterdam-Amstel en Van der Valk Hotel Zaltbommel-A2. Op dit moment worden stekerbare verlichtingsinstallaties voorbereid voor de bijeenkomstruimtes van Van der Valk Hotel Nuland-’s-Hertogenbosch, inclusief het restaurant, de break-out-ruimte en de vergaderzalen. Ook wordt gekeken of de dertig nieuwe hotelkamers op de derde en vierde verdieping 100% stekerbaar uitgevoerd kunnen worden.

De keuze voor stekerbaar installeren is een logische, volgens Remco Nederkoorn, projectleider bij Techval. “Stekerbaar installeren is praktisch, vermindert faalkosten en bespaart tijd in de uitvoeringsfase. Richting de oplevering worden wij steevast met een piek aan werkzaamheden geconfronteerd, waarbij grote aantallen armaturen en stopcontacten afgemonteerd moeten worden. Door stekerbaar te installeren, wordt deze piek flink afgevlakt. Bovendien kan aanzienlijk bespaard worden op arbeidsuren en -kosten; de post die vandaag de dag het meest bepalend is in projecten. Sterker nog: de besparing op arbeidskosten is zelfs groter dan de meerprijs voor stekerbaar installeren.”

Plug & Play

wieland gst18i5.png“Isolectra denkt en engineert actief mee in onze projecten. Bovendien verkent de marktleider continu nieuwe mogelijkheden, om stekerbaar installeren nog eenvoudiger en breder te kunnen toepassen”, vertelt Nederkoorn. “Die inspanning waarderen we. In de voorbereidingsfase hebben we veel tijd gestoken in het ontwerp van de installaties en in hoe de armaturen verbonden moeten worden, zodat zij straks ook in de juiste groepen geschakeld kunnen worden. Deze tijd winnen we tijdens de uitvoering dubbel en dwars terug. De installaties kunnen namelijk veel eenvoudiger én sneller worden aangebracht. In een bouwtreintje achter de bouwkundig aannemer brengen we de stekerbare bekabeling vanaf de verdelers naar de wanden en plafonds aan, zodat we net voor de oplevering alleen nog de koppelsnoeren met de armaturen hoeven te verbinden.”Wieland Gst18i5kabelstekers (pastelblauw).

KNX-koppeling

Isolectra heeft het ontwerp van Techval begeleid en gecontroleerd: worden de juiste producten op de juiste plekken toegepast? En heeft men ook naar mogelijke nieuwe oplossingen gekeken? “De lichtleverancier voorziet alle armaturen van de juiste Wieland-aansluiting”, vertelt Marcel Backx, Key Account Manager bij Isolectra. “Omdat in dit project de verlichting wordt gekoppeld, geprogrammeerd en aangestuurd met KNX, brengt Techval bovendien een KNX-koppeling aan. Daarnaast worden de juiste kabelaantallen en -lengtes doorgegeven aan de technische groothandel, op basis waarvan een logistieke planning wordt gemaakt.” Nederkoorn: “In de bijeenkomstruimtes speelt dit iets minder, omdat we hier te maken hebben met grotendeels dezelfde lengtes. Daarom levert groothandel Rexel de producten in grote aantallen aan. Echter wanneer we ook de nieuwe hotelkamers stekerbaar gaan uitvoeren, worden stekerbare installaties per kamer uitgeleverd. De komende weken zal hier een beslissing over worden genomen, maar de kans op eenstekerbare oplossing is groot. Immers leent de manier van bouwen – met verlaagde plafonds en metalstudwanden – zich uitstekend voor deze aanpak.”

Onze kennispartners