LEGO voor installateurs

Gepubliceerd op 13 december 2021Leestijd: 4 minuten

Tekst: Lieke van Zuilekom I Beeld: Isolecra

Isolectra maakt het installateurs graag gemakkelijk. “Al meer dan 70 jaar ontwikkelen en verkopen wij innovatieve technische producten, die het leven eenvoudiger én overzichtelijker maken”, benadrukken Algemeen Directeur Werner Hulst en Marketing Manager Casper Bontenbal. “Al sinds onze oprichting zijn wij een begrip in de Nederlandse installatiemarkt. In de kern zijn wij een technische handelsorganisatie, die geen enkele concessie doet aan de kwaliteit van techniek én processen. Sinds 10 jaar focussen wij heel bewust op het slimmer en duurzamer maken van de installatiemarkt, waarin wij grote kansen zien. Met name op het vlak van stekerbaar installeren.” 

woningbouw

“Als marktleider op het gebied van stekerbaar installeren faciliteren wij traditionele én prefab bouwactiviteiten. Zowel in de utiliteitsbouw, woningbouw als internationale tuinbouw”, vertelt Bontenbal. “Naar wens worden al onze producten volledig geassembleerd, gekit en gelabeld aangeleverd. Hierdoor kunnen zij direct en foutloos aangesloten worden, als een soort lego voor installateurs. Bovendien passen we de ontwerp-, verpakkings- én levermethodes exact op projectmaat aan.” 

Slimmer installeren  

“Onze ca. 40 medewerkers helpen ketenpartners in de bouw om slimmer installeren toepasbaar te maken”, benadrukt Hulst. “Kennisdeling is hiervoor essentieel. Daarom verzorgen we regelmatig trainingen en hebben we onze gratis online academy gebouwd. Onze consultants bieden ondersteuning bij complexe engineeringsvraagstukken. Ook participeren we actief in normcommissies én drijven we innovaties op dit gebied. Als kennisbedrijf bedenken we voortdurend slimme en vooruitstrevende oplossingen en toepassingen, die door de verschillende fabrikanten worden uitgewerkt tot standaard producten. Een mooi voorbeeld hiervan is Wieland, waarmee door de jaren heen een mooie samenwerking en wisselwerking is ontstaan.” 

100% stekerbaar 

“Stekerbaar installeren vindt, bijna 40 jaar geleden, zijn oorsprong in de (lijn)verlichting voor utiliteitsbouwprojecten”, vertelt Hulst. “Philips voorzag haar armaturen vanaf toen van chassisdelen. Hierdoor konden zowel TL-armaturen als gangverlichting eenvoudig en met behulp van Wieland GST18® stekerverbindingen worden aangesloten. Door de jaren hebben wij de toepassingen in samenwerking met installerend Nederland steeds verder uitgebreid, naar bijvoorbeeld 230 Volt distributiesystemen inclusief wandcontactdozen, schakelaars en sensoren. In 2008 introduceerden wij bovendien ‘100% stekerbaar installeren’, waarmee gebouwen vanaf de verdeler tot en met de laatste aansluitpunten, schakelaars en verlichtingspunten stekerbaar uitgevoerd kunnen worden. Dit concept is een groot succes gebleken. Inmiddels zijn ontelbare ziekenhuizen, kantoorgebouwen, hotels en andere gebouwen 100% stekerbaar uitgevoerd.” 

stekkers.

Snel en foutloos installeren, met minder mensen 

De kern van stekerbaar installeren met Isolectra is dat installatiepartijen aanzienlijk sneller kunnen installeren. Maar ook dat minder gekwalificeerd personeel nodig is om complexe installaties foutloos aan te sluiten. Trends die anno 2021 nog altijd actueel zijn, volgens Hulst. “Niet alleen in de utiliteitsbouw maar ook in de woningbouw, die de komende tien jaar met een enorme bouwvraag geconfronteerd wordt. Speciaal voor deze sector en op basis van bouwtechnieken, behoeften en uitdagingen hebben we specifieke stekerbare oplossingen ontwikkeld, zodat ook hier slimmer geïnstalleerd kan worden.” Bontenbal: “Opvallend is dat ook in deze sector steeds vaker voor prefab wordt gekozen. Hierbij worden complete woningen of gebouwdelen onder de beste arbeids- en klimaatomstandigheden in de fabriek voorbereid en op locatie geassembleerd. Onze stekerbare technieken sluiten daar naadloos op aan.” 

Droge en natte afbouw

De woningbouw kent zowel een droge als natte afbouwmethode, benadrukt Bontenbal. “Vanzelfsprekend moet de keuze van de stekerbare installatiematerialen hierop worden afgestemd. Voor afbouw in droge omgevingen is ons vertrouwde IP40 Wieland GST18® systeem de beste oplossing. Dit systeem is namelijk flexibel, goed verkrijgbaar, snel én efficiënt. Wanneer stekerbare bouwdelen onder zeer natte omstandigheden worden samengebouwd, is een IP40 installatiesysteem echter niet geschikt. Speciaal voor deze situaties ontwikkelden wij het IP66/68/69k RST20® systeem, dat een optimale waterdichting én kwalitatief hoogwaardige installatie in álle bouwomstandigheden garandeert.”  

RST20® is zo robuust en betrouwbaar, dat het zelfs gecertificeerd is om direct, zonder buizen, ingegoten te worden in prefab betonwanden en -vloeren, vertelt Bontenbal. “Om de installatie naar het allerhoogste niveau te tillen, bieden onze consultants en accountmanagers maximale ondersteuning. Installateurs kunnen vertrouwen op onze uitgebreide elektrotechnische kennis én een uitgebreid gamma bouwkundige oplossingen om installaties in wanden en vloeren slim en efficiënt te koppelen. Op dit moment onderzoeken we bovendien de mogelijkheden om stekerbaar installeren geschikt te maken voor de tunnelgietbouw. Hiervoor hebben we in samenwerking met ons zusterbedrijf TKF al een speciale betonkabel ontwikkeld, die we kunnen ingieten in beton.” 

Onze kennispartners