CPR & het Bouwbesluit

Gepubliceerd op 6 september 2021Leestijd: 1 minuut

CPR-bouwbesluit

Sinds Isolectra het Wieland GST18®-systeem introduceerde in Nederland, heeft stekerbaar installeren een grote vlucht genomen, steeds meer installateurs kiezen voor deze slimme manier van installeren. Logisch, want stekerbaar installeren bespaart tijd en (faal)kosten en vergroot de flexibiliteit van de installatie. Kies jij ook voor zo'n slimme stekerbare installatie, let dan wel op de wijzigingen in de CPR en het Bouwbesluit.

CPR en Bouwbesluit

Het bouwbesluit is per 1 juli 2020 gewijzigd voor wat betreft de eisen aan kabels in gebouwen. Dit heeft gevolgen voor het gebruik van o.a. NEN1010 en NEN8012 en de per gebruiksfunctie toe te passen kabels. Let op; ook voor stekerbare installaties gelden deze eisen! Er gelden nieuwe eisen aan de CPR brandklassen voor nieuwe installaties en daarnaast is er ook een rookklasse verplicht geworden. Waar je vroeger meestal Cca en Eca kabels toepaste wordt dat nu anders. Eca kabels mogen niet meer in aanraking met de binnenlucht of buitenlucht worden toegepast! In de praktijk zie je nu dat in gebouwen extra beschermde vluchtwegen altijd met B2ca s1 en beschermde vluchtwegen vaak met B2ca s2 moeten worden uitgevoerd, voor gebruiksruimtes is Dca s2 het minimum.

Wieland GST18® leidingen worden geleverd in B2ca s1,d1,a1 en Dca s1,d2,a1 en voldoen dus altijd aan de eisen uit het bouwbesluit!

Wieland GST18® stekerbare installatie kabels conform het Bouwbesluit per 1 juli 2020 selecteren? Gebruik ons CPR Document met aanpassingen en wijzigingen 2020.

Onze kennispartners