100% stekerbare installaties voor appartementen House of Arnhem

Gepubliceerd op 12 augustus 2020Leestijd: 3 minuten

Tekst Lieke van Zuilekom | Beeld Isolectra

Sinds Isolectra het Wieland GST18®-systeem introduceerde in Nederland, heeft stekerbaar installeren een grote vlucht genomen. Logisch, want stekerbaar installeren bespaart tijd en (faal)kosten en vergroot de flexibiliteit van de installatie. Dat de montagewijze zich niet alleen uitstekend leent voor utiliteitsprojecten, maar ook voor de transformatie van kantoren naar woningen bewijzen Isolectra en Linthorst Techniek in Arnhem, waar het voormalige kantoorgebouw van ING aan de Velperweg wordt getransformeerd naar 153 huurappartementen voor jonge starters.

img_0164.jpg

Om het gebouw geschikt te maken voor bewoning, worden diverse bouwkundige en installatietechnische wijzigingen doorgevoerd. Zo is het gebouw tot op het casco gestript en opnieuw ingedeeld. Pleijsier Bouw is verantwoordelijk voor de uitvoering. In een bouwteam met de Nijkerkse aannemer en ontwikkelaar Borghese Real Estate verzorgt Linthorst Techniek de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties.

Duurzaam en all-electric

“House of Arnhem moet een duurzaam en all-electric gebouw worden, met minimaal energielabel A”, vertelt Eddie Vleeming, projectleider bij Linthorst Techniek. “Voor de verwarming wordt het gebouw aangesloten op de WKO-bronnen en warmtepompen van het naastgelegen Kruisgebouw. Als afgiftesysteem is gekozen voor duurzame radiatoren, die een hoge warmteafgifte op lage watertemperaturen garanderen. Omdat de huurappartementen – op de hoekwoningen na – grotendeels identieke appartementen betreffen en om een snelle en

kostenefficiënte installatie te borgen, hebben we voor de elektrotechnische voorzieningen de mogelijkheden van stekerbaar installeren onderzocht. We hebben diverse leveranciers uitgenodigd, waaronder Isolectra, met wie we dit project 100% stekerbaar uitvoeren.”

Hoogwaardig en bewezen systeem

De keuze voor Isolectra was een logische, volgens Vleeming. “Immers is het Wieland GST18®-systeem van Isolectra een hoogwaardig en bewezen systeem. Bovendien was de klik met accountmanager Frans van Loon goed. Samen met onze engineer en hoofd uitvoering hebben we de installatietechnische en logistieke mogelijkheden voor dit project besproken. Bovendien hebben we één woning 100% stekerbaar uitgewerkt en door Isolectra laten prefabriceren. Vervolgens heeft Isolectra een offerte gemaakt, waarna het balletje is gaan rollen.”

img_0081.jpgimg_0069.jpg

Naadloze koppeling

Frans van Loon: “Per kamer worden twee voorgeassembleerde centraaldozen met Wieland-snoeren en connectoren boven de verlaagde plafonds gemonteerd. Vanaf deze centraaldozen kunnen de monteurs eenvoudig verder stekeren naar de verlichtingsschakelaars en/of wandcontactdozen in de wanden. Gekozen is voor metal stud wanden, waarin de monteurs eenvoudig hun snoeren kunnen laten zakken. Het schakelmateriaal in dit project is van het merk Jung en wordt geleverd door Hateha. In de voorfase hebben we nauwkeurig met Hateha afgestemd welke snoeren en connectoren we gebruiken, om een naadloze koppeling te garanderen.”

img_0125bijgesneden.jpg

Per kamer gecodeerd in rood en groen

In overleg met Linthorst Techniek zijn alle centraaldozen en koppelsnoeren volledig gecodeerd en just-in-time in overzichtelijke kamerpakketten (kits) op het project aangeleverd, vertelt Van Loon. “De codes komen exact overeen met de montagetekeningen, waardoor de monteurs snel en foutloos kunnen installeren.” Tussen de woningen bevindt zich steeds één woningscheidende metal stud wand, waar de Wieland-snoeren van twee woningen samenkomen, benadrukt Vleeming. “Om duidelijk onderscheid te maken tussen deze woningen en om aansluitfouten te voorkomen, zijn de koppelkabels in overleg per kamer gecodeerd in rood (even kamernummers) en groen (oneven kamernummers).”

Minimale faalkosten, korte doorlooptijden

Inmiddels zijn de kamerinstallaties bijna gereed, vertelt Vleeming. “Linthorst Techniek focust met name op hotels en utiliteitsbouwprojecten, in de woningbouw zijn we iets minder thuis. En ook met stekerbare installatieconcepten hebben we nog niet veel ervaring. Onze monteurs moesten dan ook even wennen, maar dankzij de goede aanlevering en duidelijke codering is de montage probleemloos verlopen. Omdat er geen snoeren meer geknipt hoefden te worden, werd afval op de bouw tot een minimum beperkt. Bovendien heeft 100% stekerbaar installeren ons een flinke tijdwinst opgeleverd. Pas eind dit jaar moet House of Arnhem worden opgeleverd.”

img_0109.jpgimg_0115.jpg

Lees hier meer over het project 100% stekerbare installaties voor appartementen House of Arnhem.

Onze kennispartners