Zijn er ook toepassingen waarbij je niet verplicht bent te vergrendelen?

‹ Terug naar overzicht
Zijn er ook toepassingen waarbij je niet verplicht bent te vergrendelen?

Antwoord:  Ja, als een GST18i3 connector niet in een vaste installatie wordt gebruikt wordt gebruikt als apparatenconnector aan de apparaatzijde om 1 apparaat op de vaste installatie aan te sluiten. Maar ook hier luidt het advies om toch een vergrendeling aan te brengen, en als blijkt dat er verbindingen niet vergrendeld zijn deze vergrendeling alsnog achteraf aan te brengen.

Onderbouwing:

  • De GST18i3 connector voldoet niet alleen aan norm NEN-EN-IEC 61535 “Installation couplers intended for permanent connection in fixed installations” maar ook aan norm EN-IEC 60320: “Appliance couplers for household and similar general purposes”. Deze EN60320 is een norm voor connectoren om apparaten aan te sluiten op het net, dus 1 enkel apparaat wat niet doorgekoppeld wordt. Voorbeelden zijn de connectoren aan de apparaatzijde van monitoren of televisietoestellen. In deze productnorm is niet opgenomen dat de verbinding vergrendeld moet zijn en is dat soms ook onhandig. Deze toepassing valt ook niet onder NEN1010.
  • Dit is alleen van toepassing op de GST18 3-polige connector bij een belasting tot 230V/16A want dat is de scope van die norm.
  • In het verleden werden daarom ook inbouwconnectoren, zogenaamde chassisdelen, zonder vergrendeling in de catalogus vermeld. Voor bepaalde toepassingen buiten de vaste elektrische installaties (apparaat-aansluitingen) kan dit nuttig zijn. Daarbij waren wel losse vergrendelingen beschikbaar en werd ook aangegeven dat verbindingen vergrendeld moeten worden.
  • Als een GST18i3 connector dus gebruikt wordt als aansluiting op een enkel apparaat (dus geen doorkoppelingen, en geen onderdeel van de vaste installatie, en max 230V/16A) dan is het niet vanuit de norm verplicht maar adviseert Wieland nog steeds om de verbinding te vergrendelen.
Open Contact opnemen - info