Welke Wieland stekerbare connector verbindingen mogen in chloride-houdende omgevingen (zwembaden) worden gebruikt?

‹ Terug naar overzicht
Welke Wieland stekerbare connector verbindingen mogen in chloride-houdende omgevingen (zwembaden) worden gebruikt?

Antwoord:  Met name veerklemconnectoren zijn gevoelig voor chloride-spanningscorrosie, omdat ze RVS stalen onderdelen hebben. Deze producten moeten niet in chloride-houdende omgevingen als zwembaden worden toegepast. Echter ook andere metalen waaronder koper kunnen bij te hoge concentraties worden aangetast door chlorides. Het is daarom altijd aan te raden installaties in dergelijke omgevingen periodiek te laten inspecteren. Wij adviseren de toepassing van schroef en krimpconnectoren uit het RST programma. Deze bevatten geen RVS componenten en door de hoge IP waarde zijn ze veel minder gevoelig voor aantasting door chlorides door condensatie.

Onderbouwing:

  • In chloorhoudende omgevingen komen chlorides voor in de lucht. Dat gebeurt onder andere in chloorhoudende zwembaden. Roestvast staal (RVS) is gevoelig voor inwerking van chlorides. Door deze inwerking treedt chloride -spanningscorrosie op en kunnen er breuken in deze metalen ontstaan.
  • Veerklemconnectoren in elektrische verbindingen worden deels ook gemaakt van RVS en blijken ook gevoelig voor chloride spanningscorrosie. Veerklemverbindingen zijn breed verspreid in de elektrotechniek, o.a. in lasdoppen, wandcontactdozen, verlichtingsaansluitingen etc.
  • Zie ook “Informatieblad Wieland GST18® gebruik in chloride-houdende omgevingen”
Open Contact opnemen - info